Marianne al 45 jaar peuterleidster – een interview

Marianne al 45 jaar peuterleidster - een interview

In 1970 begon Marianne Oversier (64) als groepshulp op de tweede Openluchtschool Amsterdam (OLS2), daarna werd ze al snel peuterleidster en nu is ze al een tijdje Voorschoolleidster. Al 45 jaar lang op de peutergroep van dezelfde school en na al die jaren nog even enthousiast. Een rots in de branding voor ouders en peuters, een echte juffrouw in haar doen en laten. Reden voor een verrassingsfeestje op donderdag 18 juni. Het feestje is door de peuters, hun ouders en een aantal collega’s onder strikte geheimhouding voorbereid. Marianne dacht met haar peuters en de ouders gezellig een dagje naar de kinderboerderij in Amstelveen te gaan, maar daar werd zij met taart en een feestelijk gedekte tafel overvallen door collega’s, haar leidinggevende en door Combiwel directeur Kinderopvang en VVE Helen Schiltmeijer. Omdat een 45-jarig dienstverband een bijzonder feit is, hier een verslag.

Bescheiden genietend

Als Marianne de hoek om komt van de varkensstal en de feestplek ontdekt, is zij duidelijk verrast. Verbouwereerd ontdekt ze waarvoor de verrassing is bedoeld. Oprecht ontroert is ze bij zoveel aandacht en met bescheidenheid neemt ze de felicitaties, de toespraak en de cadeautjes in ontvangst. Ondertussen geniet ze het meest van de attenties van de peuters, van hun feestelijke aanwezigheid en van het boek met foto’s van haar peuters door de jaren heen. Met zichtbaar plezier snijdt ze voor elke peuter en ouder een stukje taart, ondertussen de zaak scherp in de gaten houdend.

Het geheim van 45 jaar met plezier naar je werk gaan

Als wij direct na het feestje vragen naar het geheim van haar succes en ontoombare enthousiasme, vertelt zij: “Ik geef stuk voor stuk veel om de peuters die bij mij in de groep komen. Met enthousiasme en veel energie laat ik ze merken dat ze voor mij veel waard zijn, met alles wat bij ze hoort. Ondertussen besteed ik ook aandacht aan goed gedrag en fatsoen en zorg ik voor een veilige sfeer waardoor de peuters zich geborgen voelen. Kennelijk is dat de juiste manier, want ik krijg heel veel enthousiasme, liefde en gezelligheid van de peuters terug en ook regelmatig fijne reacties van de ouders. Daar wordt ik dan weer blij van en zo ga ik al 45 jaar met heel veel plezier naar mijn werk.”

Marianne al 45 jaar peuterleidster - een interview

De maatschappij is enorm veranderd, maar peuters merken daar niet zoveel van

Op onze vraag of er veel is veranderd in die 45 jaar, zegt Marianne: “Toen ik in 1970 begon had je twee TV-kanalen en een beetje radio en nu kun je over de hele wereld elkaar live zien op je telefoon en is alles snel en vluchtig. Ik wil maar zeggen, de maatschappij is enorm veranderd. Echter, de peuters weten daar niets van. Toen niet en nu niet. Die zijn nog bezig met het leggen van de basis voor hun verdere leven. Dat vraagt nog om een eenvoudige, speelse manier van leren, waarbinnen ze vooral zelf veel kunnen ontdekken. Dat was toen zo en dat is nog steeds zo. Geef een peuter een emmer, zand en water en het is uren zoet. Zing liedjes of lees voor en ze hangen aan je lippen. Daarin is niet zoveel veranderd.”

Winst zijn de Voorschool programma’s

Met een beetje aandringen van onze kant of er echt niets anders is, antwoord zij: “Winst van de laatste jaren is wel, dat er voor de Voorscholen goede themaprogramma’s zijn ontwikkeld om peuters goed voor te bereiden op de basisschool. Ik heb de cursus voor de Uk en Puk methode gevolgd. Met de peuters en de ouders wordt er nu samen aan dezelfde thema’s gewerkt. Hierdoor is de betrokkenheid van de ouders bij de ontwikkeling van hun kind veel groter geworden, wat ik als zeer positief ervaar.”

Marianne al 45 jaar peuterleidster - een interview

Blij met Combiwel

Tot slot vertelt Marianne over de laatste tien jaar van haar dienstverband: “Ongeveer tien jaar geleden ging mijn dienstverband over naar Combiwel. Ik had het al enorm naar mijn zin bij de stichting van de OLS2, maar bij Combiwel kwam ik in een organisatie met collega’s die met dezelfde leeftijd werken. Met hen kan ik goed over mijn werk praten, waarbij het ook leuk is om mijn kennis aan jongere collega’s door te geven. Verder werken we bij Combiwel op veel plekken met hetzelfde Voorschoolprogramma, waardoor je leuke invulling van programmaonderdelen met elkaar kunt delen.”